de KNSA

300-meterbaan Emmen

undefinedOp 1 september 2011 is de multifunctionele 300-meter-schermen-schietbaan in gebruik genomen. De schietbaan is multifunctioneel, hetgeen wil zeggen dat de schietbaan gebruikt kan worden op meerdere afstanden, namelijk op 50 meter, 100 meter en 300 meter. De 50-meter-schietbaan is uitsluitend bestemd voor wedstrijden en trainingen in KNSA-verband. De 100- en 300-meter-schietbaan is eveneens bestemd voor wedstrijden maar tevens voor verenigingen en individuele gastschutters.

Het initiatief voor de bouw van deze accommodatie is genomen door de KNSA. De uiteindelijke realisatie van de bouw van de accommodatie en de exploitatie is in handen van een stichting.

Voor individuele gastschutters is de schietbaan (100 en 300 meter) uitsluitend op de zaterdagen, woensdagmiddagen en donderdagmiddagen beschikbaar, voor zover er op die dagen geen wedstrijden worden gehouden.

De schietbaan is voorzien van een elektronisch schotwaarderingssysteem van het fabricaat SIUS ASCOR. Met behulp van dit schotwaarderingssysteem is het wisselen van schijven niet meer nodig en is de schotinslag op een monitor voor de individuele schutter direct zichtbaar. Bovendien is het mogelijk om direct na afloop van een serie, de totaalscore te zien en ook uit te printen.

De baan is voorzien van schermen om te voorkomen dat patronen de inrichting kunnen verlaten. Daarom is het ook niet mogelijk om op verschillende plaatsen op de baanzool te schieten. Uitsluitend vanaf het zogenaamde “nul-punt” kan worden geschoten; de schijframen staan op de verschillende afstanden opgesteld.

Op de baan is het uitsluitend toegestaan te schieten met schoudervuurwapens (geweren) van het type en het kaliber zoals binnen de door de KNSA-gereglementeerde disciplines is toegestaan (maximaal 8 mm). Het gebruik van herladen munitie is eveneens toegestaan. Voor het schieten op de 100-meterschijven is uitsluitend munitie toegestaan met een energie van maximaal 3.500 Joule op 100 meter. Klik hier voor een overzicht van toegestane en niet-toegestane kalibers. Indien geschoten wordt op de 300-meterschijven geldt deze beperking niet.