de KNSA

Richtlijnen bouw en inrichting schietaccommodatie

Advisering:

De KNSA kan schietsportverenigingen adviseren met betrekking tot de bouw en inrichting van een schietsportaccommodatie. Daartoe beschikt de KNSA onder andere over het “Handboek bouw en inrichting schietsportaccommodaties”. Dit Handboek bevat uitgebreide informatie over bouwkundige voorzieningen en materialen, kogelvangers, ventilatiesystemen, stofzuigers, veiligheidsmaatregelen, wetgeving, geluid en akoestische rapportages, enzovoorts.

In het KNSA Handboek bouw en inrichting schietsportaccommodaties zijn tevens hoofdstukken gewijd aan de juridische en milieuaspecten die van toepassing zijn op het bouwen en verbouwen van een schietsportaccommodatie in Nederland. Ook zijn per type accommodatie de specifieke eisen voor de bouw en inrichting daarvan in aparte hoofdstukken opgenomen, verdeeld in binnen- en buiten-schietsportaccommodaties, zowel voor kogel- als voor hageldisciplines. De bijlagen bevatten tevens onder meer de belangrijkste eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) en een overzicht van leveranciers c.q. adviseurs inzake schietbaanvoorzieningen en -installaties.

Er is ook informatie beschikbaar op deze website onder  “Omgevingwet” en onder Accommodaties. Daarnaast is veel informatie beschikbaar in het KNSA Handboek.

De milieuvoorschriften waaraan moet worden voldaan, waren voorheen opgenomen in de een vergunning (milieu-, hinderwet-, omgevingsvergunning) en schietsportaccommodaties moesten zo’n vergunning hebben. Een vergunning is echter sinds enige tijd niet meer nodig voor schietsportaccommodaties en volstaan kan worden met een melding bij het gemeentebestuur. De milieuvoorschriften stonden toen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling.

Door de inwerkingtreding van de Omgevingswet, staan sinds 1 januari 2024 de milieuvoorschriften waaraan alle civiele schietsportaccommodaties in Nederland moeten voldoen, vermeld in het Besluit activiteiten leefomgeving (afgekort: het BAL). 

Klik hier voor de integrale versie van het BAL waarin in geel de voorschriften voor schietinrichtingen zijn weergegeven.

Sporttechnische eisen/reglementen:

Voor wat betreft de sporttechnische eisen waaraan een accommo­datie moet voldoen, is voor een schietbaan het KNSA Schiet- en Wedstrijdreglement van belang, en zo nodig de internationale reglementen van de ISSF. De ISSF geeft echter geen voorwaarden voor 100-meter schietbanen; 100-meter schieten is immers geen internationale discipline. Deze reglementen vindt u tevens op de KNSA website onder Wet en Regelgeving.

Ten aanzien van de sporttechnische eisen en de mogelijke inrichting in de toekomst adviseert de KNSA haar leden voorts om te zijner tijd de desbetreffende Districts Technische Commissie hiervoor te raadplegen binnen het District waaronder de schietsportvereniging ressorteert; die contactgegevens staan tevens op de KNSA website.
 

Subsidie, financiering en/of borgstelling:

De KNSA beschikt helaas niet over subsidie- en financieringsmogelijkheden voor een nieuwe accommodatie. Voor andere subsidiemogelijkheden adviseren wij verenigingen contact op te nemen met het bestuur van de gemeente waarin de vereniging is gevestigd en dan in het bijzonder de afdeling Sport van die gemeente. U kunt daar de subsidiemogelijkheden opvragen en eventueel een aanvraag indienen conform de eisen die de desbetreffende gemeente stelt. Het kan zijn dat de gemeente geen structurele subsidies heeft voor de bouw of verbouw van accommodaties. In dat geval kunt u pogen een beroep te doen op incidentele subsidies en ook daarvoor kunt u zich richten tot de afdeling Sport van uw gemeente, dan wel kunt u daartoe rechtstreeks per brief een verzoek doen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Het is mogelijk dat ook op provinciaal niveau subsidiegelden beschikbaar zijn en in dat geval adviseren wij u zich in verbinding te stellen met één van de 12 Provinciale Sportraden, te vinden op de website: www.sportkracht12.nl.

Het Ministerie van VWS stelt jaarlijks een subsidiebudget beschikbaar voor sportorganisaties op het moment dat zij gaan investeren in de accommodatie of werkzaamheden laten verrichten ter behoud van de accommodaties (de zogenaamde stimulering voor Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties, afgekort: BOSA). Daarbovenop is een (extra) subsidie mogelijk voor investeringen in energiebesparing, duurzame energieopwekking (verduurzaming) en voor investeringen in het toegankelijk maken van sportaccommodaties voor mensen met een beperking. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de Dienst Uitvoering Subsidies en Instellingen (DUS-I) van het Ministerie van VWS: https://www.dus-i.nl/subsidies/stimulering-bouw-en-onderhoud-sportaccommodaties.

Behoudens mogelijke subsidies is het mogelijk bij de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling aan te vragen. De Stichting Waarborgfonds Sport is een belangrijke partner van sportverenigingen bij de financiering van de bouw van (schiet)sportaccommodaties. Indien een vereniging wil investeren in de accommodatie en daarvoor een lening bij een bank wil aangaan, zoekt de desbetreffende bank in de regel naar zekerheden. SWS kan een garantie van 50% verlenen. In het beleid van de SWS wordt er van uitgegaan dat de gemeente van de desbetreffende vereniging voor de andere 50% een borgstelling verleend. Zodoende heeft de vereniging – jegens de bank – volledige zekerheid. De bank zal derhalve genegen zijn een passende offerte aan te bieden. Criterium voor verlening van een borgstelling is voor SWS dat de vereniging haalbare plannen kan overleggen. Deze plannen zullen worden getoetst door SWS. Meer informatie over de SWS is te vinden op www.sws.nl.

 

Meer informatie of aanvragen KNSA Handboek:

Klik op onderstaande button “KNSA Handboek bouw en inrichting schietsportaccommodaties” om dit te downloaden.

Voor nadere informatie en vragen omtrent de bouw en inrichting van schietbanen kunnen bij de KNSA aangesloten verenigingen en/of stichtingen voorts altijd het Bondsbureau telefonisch of schriftelijk raadplegen. De KNSA kan, wanneer de plannen in een ver gevorderd stadium zijn en de eerste schetsen van tekeningen worden gemaakt, eventueel een externe adviseur inschakelen om de aangesloten schietsportverenigingen nog verder te begeleiden. De KNSA zal de kosten daarvan dan op zich nemen.