de KNSA

Muziekrechten SENA/BUMA

Er bestaat regelgeving over het gebruik van muziek. Daarbij is het uitgangspunt dat gebruikers van muziek daarvoor rechten betalen die bestemd zijn voor artiesten, producenten, muzikanten, enzovoorts. Sportverenigingen zijn veelal gebruikers omdat zij bijvoorbeeld in de kantine achtergrondmuziek draaien, tijdens feestjes gebruik maken van muziek, buiten een geluidsinstallatie hebben waarover muziek wordt verspreid en/of muziek gebruiken bij bewegingslessen.

Elke schietsportvereniging met een sportkantine in eigen beheer (dus niet verpacht) dient, wanneer hier muziek ten gehore wordt gebracht, daarvoor jaarlijks een vergoeding te betalen aan twee zelfstandige organisaties: de BUMA en de SENA. Het betalen van deze afdracht is een wettelijke verplichting.

undefined
De auteursrechten van de componisten, tekstdichters en uitgevers van de desbetreffende muziek worden behartigd door de BUMA en dit is ook het incasso-instituut voor de betaling van die rechten.

undefinedSinds 1 juli 1993 moet ook afdracht worden betaald voor de uitvoerende artiesten en de producenten van de muziekopnames. De incasso van deze betalingen is door de Minister van Justitie in handen gegeven van een andere organisatie, namelijk de SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten).