Omgevingswet
In Nederland en ook andere landen staat het milieu en de milieuwetgeving sterk in de belangstelling. De gemiddelde sportaccommodatie is niet de grootste vervuiler van het milieu en ook niet de grootste gebruiker van grondstoffen en energie. Toch zorgen alle sportaccommodaties in Nederland samen voor een behoorlijke invloed op het milieu. Om dit zo veel mogelijk te beperken is het goed als er binnen (schiet)sportaccommodaties systematisch aandacht wordt geschonken aan milieubeheer.
Alle schietsportaccommodaties waren in het verleden verplicht een milieuvergunning aan te vragen. In die vergunning stond dan het overgrote deel van alle milieuvoorschriften waaraan men zich moest houden. Lang geleden was dat een hinderwetvergunning; later werd dat een milieuvergunning en inmiddels heet dit een omgevingsvergunning.
Voor alle civiele schietbanen in Nederland is de vergunningplicht voor de milieuzaken echter al geruime tijd vervallen en sindsdien hoeft er bij het oprichten of wijzigen van een schietsportaccommodatie alleen nog maar een melding te worden gedaan bij het gemeentebestuur. Tot en met december 2023 was daarop het Activiteitenbesluit van toepassing, maar dit Activiteitenbesluit bestaat niet meer. Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht en staan deze milieuvoorschriften in het daarop van toepassing zijnde Besluit activiteiten leefomgeving, afgekort BAL.
Klik hier voor de integrale versie van het BAL (Besluit activiteiten leefomgeving) waarin in geel de voorschriften voor schietinrichtingen zijn weergegeven.
De voorschriften uit het BAL (in paragrafen 4.59 tot en met 4.61) kunnen eventueel worden aangevuld met maatwerkvoorschriften. Die maatwerkvoorschriften kunnen ervoor zorgen dat als een schietsportaccommodatie afwijkt van het BAL, deze afwijking toch gelegaliseerd wordt. Het is dan eigenlijk een mini-vergunning voor iets specifieks. Daarbij geldt wel de eis, dat een zelfde niveau van milieubescherming wordt bereikt. Dat moet bij de aanvraag voor die maatwerkvoorschriften worden aangetoond. In de afgelopen jaren heeft de KNSA voor bepaalde zaken met succes geadviseerd en nader onderzoek gedaan, zodat maatwerkvoorschriften werden verleend.
Voor de meeste milieumaatregelen, zoals die voor veilig schieten of bodembescherming, zijn de eisen niet veranderd. Maar er zijn een paar uitzonderingen. In tegenstelling tot in het vroegere Activiteitenbesluit, staan er in het BAL geen voorschriften over geluid. De bevoegdheid voor het opstellen van de toelaatbare geluidbelasting (nu 50 dB(A)) komt bij de gemeente te liggen. Die heeft tijdens een overgangstermijn tot 2030 de tijd om dit vast te leggen in het omgevingsplan, de opvolger van bestemmingsplan (het kan ook in een zogeheten omgevingsvisie). Tot dat moment zijn de geluidnormen ongewijzigd van kracht. Te verwachten is dat uiteindelijk de gemeente in de meeste gevallen de huidige norm zal aanhouden. In bepaalde gevallen kan een lagere waarde worden gekozen, bijvoorbeeld in landelijk gebied, of juist een hogere waarde, in stedelijk gebied of wellicht op basis van vroegere rechten. Het gebeurt per gemeente en het is aan de schietsportvereniging om dit te bewaken. Informatie is te vinden bij de gemeente zelf, de regionale omgevingsdienst of via www.ruimtelijkeplannen.nl.
De luchtvoorschriften in het BAL zijn overzichtelijker geworden dan in het Activiteitenbesluit, doordat ze nu in het onderdeel over binnenschietbanen bij elkaar staan. De emissienorm zelf is duidelijker en heeft alleen betrekking op de totale hoeveelheid stofemissie (dus niet op bijvoorbeeld loodemissie). Het is onder meer (net als nu) verplicht om lucht af te zuigen en te filteren (informatie over welk type filter geschikt is, is te vinden in bijlage C van het KNSA-Handboek voor schietsportaccommodaties). Wel is de mogelijkheid beperkt voor binnenschietbanen, om zonder filter de lucht af te voeren. Nu is er de eis bijgekomen om in dat geval luchtemissie-metingen uit te laten voeren. Dit kan alleen via uitgebreide en dure metingen.
Er zijn vrij veel schietbanen waar al jarenlang niets is gewijzigd, zodat wellicht niemand naar dit soort zaken heeft gekeken. Is die (oude) vergunning nu dan geheel zonder nut? Nee, zeker niet. De voorschriften gelden niet meer, maar het gebruik moet wel voldoen aan hetgeen destijds was aangevraagd (en vergund), bijvoorbeeld het aantal banen, de ligging, kalibers en schiettijden. Ook kan het bestaande rechten aantonen.
Op de website www.iplo.nl is veel informatie te vinden over de milieuvergunning. Daar zijn ook bijvoorbeeld de teksten van de wetgeving te downloaden.
Bij de bouw of verbouwing van een schietsportaccommodatie is nog wel een omgevingsvergunning nodig, wat vroeger bouwvergunning heette. Ook moet men voldoen aan de technische eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen het Bouwbesluit). Meer over de wetgeving voor bouwen is te lezen op de pagina inzake Overige wetgeving: www.knsa.nl/de-knsa/wet-en-regelgeving/overig
Via het KNSA-bondsbureau kunnen aangesloten verenigingen verdere adviezen verkrijgen voor hun schietsportaccommodatie indien zij met de nieuwe regels te maken krijgen.