de KNSA

4. Fasering voor het aanvragen van wapens

 

Vraag Antwoord
Sinds november 2019 ben ik lid van een schietsportvereniging. Nu zou ik afgelopen april mijn eerste verlof hebben mogen aanvragen. Door heel de coronapandemie heb ik onvoldoende schietbeurten gehaald dus moest ik het uitstellen. Nu is het zo dat ik in april twee jaar volledig lid ben en dus tot en met 9mm een wapen zou mogen bezitten. Mijn vraag is eigenlijk: als ik nu toch een klein kaliber pistool aanschaf moet ik dan een jaar wachten voordat ik een tweede wapen mag aanvragen of mag ik in april dan een aanvraag doen voor een tweede wapen mits ik de schietbeurten haal uiteraard? Als u twee jaar lid bent en de eerste fase hebt overgeslagen kunt u verlof vragen voor een pistool 9mm. Als u nu toch een klein kaliber aanschaft en daarvoor verlof verkrijgt, moet u een jaar wachten voor de volgende aanschaf. Dat houdt hiermee verband dat in het eerste jaar van het verlof dat verlof slecht voor één wapen wordt verleend.

Vraag Antwoord
Op de schietsportvereniging hebben wij een discussie over het schieten met een semiautomatisch geweer groot of een klein kaliber. Eén van de bestuursleden zei dat het schieten met een semiautomatisch geweer was aangepast en wel mocht door leden die nog geen jaar lid waren als ze maar wel een ‘vuurveilig cursus’ hadden gedaan. Volgens diverse andere leden (waaronder mijzelf) moet je toch één jaar lid zijn om te schieten met een semiautomatisch geweer. Wie heeft hier nu gelijk? De regel zoals die is opgenomen in de geldende Circulaire wapens en munitie luidt:

“Aan leden die korter dan één jaar volwaardig lid zijn van een schietvereniging, mogen alleen de op het verenigingsverlof vermelde verenigingsvuurwapens worden uitgeleend die geschikt zijn voor de Olympische disciplines, de disciplines van de International Sport Shooting Federation en de disciplines van de Muzzle Loaders Associations International Committee (inmiddels gewijzigd in: Confederation), zoals aangewezen in bijlage C8”.

Dit impliceert dat aan een schutter in het eerste jaar van zijn lidmaatschap geen semiautomatisch geweer mag worden afgegeven. De aanduiding ‘vuurveilig cursus’ komt in de Ministeriële regels niet voor.


Vraag Antwoord
Sinds 2006 ben ik lid van een schietsportvereniging. Ik heb even een pauze gehad van 2016 tot 2021. In deze pauze heb ik van mijn eigen wapens afstand gedaan en in die tijd ben ik niet lid geweest van een schietsportvereniging. Nu ben ik officieel weer lid sinds januari 2022 maar nu ik mijn KNSA-licentie weer heb ontvangen, zie ik dat daarop mijn oude (van 2006) aanmelddatum en lidnummer vermeld staan. Kan ik nu (met de benodigde 18 schietbeurten) een eigen wapen weer aanvragen of moet ik dan nog wel me eigen aan het eerste jaar lidmaatschap houden? Als u een verlof hebt gehad tot 2021 kunt u een beroep doen op oude rechten voor wat betreft het soort wapen. U moet wel weer 18 schietbeurten produceren en in het eerste jaar krijgt u verlof voor één (1) vuurwapen.

Vraag Antwoord
Ik heb een vraag aangaande het eerste verlof. Op dit moment ben ik ruim anderhalf jaar volwaardig lid van een schietsportvereniging en heb in het afgelopen jaar voldoende schietbeurten gemaakt om mijn eerste verlof te mogen aanvragen. Ik ben voornemens een pistool te kopen en als ik dat nu wil doen moet dat een klein kaliber pistool zijn, maar als ik nog een paar maanden wacht (2 jaar volwaardig lid) dan mag het ook een groot kaliber pistool zijn. Stel ik wacht tot ik 2 jaar volwaardig lid ben, is het mij op dat moment ook toegestaan om op mijn eerste verlof een groot kaliber pistool te hebben plus daarbij een klein kaliber wisselset? Als u twee jaar lid bent van de schietsportvereniging kunt u verlof vragen voor een pistool tot kaliber 9mm en daarbij een wisselset klein kaliber om met goedkopere munitie te kunnen schieten. Weliswaar geldt in het eerste verlofjaar dat verlof slechts voor één vuurwapen, maar een wisselset telt niet mee voor het maximum aantal wapens waarvoor u verlof kunt vragen.

Vraag Antwoord
In de Circulaire wapens en munitie is een differentiatie in wapentypes opgenomen, al naar gelang de ervaring van sportschutters. Deze differentiatie heeft niet slechts betrekking op wapens waarvoor een verlof mag worden afgegeven, maar ook voor het gebruik van verenigingswapens of wapens van medeschutters. De door de Minister aangegeven differentiatie kent drie fasen.

De fase die doorlopen wordt voor het aanvragen van een verlof zijn logisch, maar geldt dit ook voor een sportschutter die wil gaan trainen in het schieten met een grootkaliber geweer of pistool?

Stel: de schutter is na zijn aspirant-periode een half jaar lid, dan zou deze geen training van ons mogen krijgen om zich te bekwamen in het schieten met een 9mm pistool. Ik kan dan, na fase 1 overgeslagen te hebben, geen WM3 invullen dat de sportschutter voldoende bekwaam is om een grootkaliber pistool op zijn verlof te verkrijgen.

 Voorafgaand twee opmerkingen:
  1. De eerste verlofaanvraag geschiedt na één (1) jaar effectief lidmaatschap, de aspirantentijd dus niet meegerekend.

  2. U verklaart op het WM3-formulier niet dat de schutter voldoende bekwaamheid bezit bij het hanteren van het wapen waarvoor hij verlof vraagt, maar of de schutter voldoende bekwaamheid bezit in het hanteren van wapens in het algemeen.

Het antwoord op uw vraag is: aspiranten en leden in hun eerste jaar mogen schieten met fase-2 wapens van de vereniging of van collega-schutters, uiteraard als het bestuur van de vereniging vindt dat zij er aan toe zijn.