de KNSA

6. Opbergen van wapens en munitie

 

Vraag Antwoord
Ik wil een wapenkluis aanschaffen maar zie in de polis van mijn verzekering telkens de dekkingsindicatie voor goederen. Stel deze dekking is 5.000 euro maar de goederen die in de kluis zijn hebben een waarde van 10.000 euro. Is dan niet alles in de kluis verzekerd?

Helaas kan ik geen kluis aanschaffen die een dekkingsindicatie heeft van 10.000 euro want die zijn te zwaar voor mijn woning. 

Nu zegt mijn verzekeraar dat alles onder inboedel valt dus zolang de kluis voldoet aan de eisen van de politie zal dit meeverzekerd zijn. Maar ze durven geen uitspraak te doen over het verzekerd bedrag. Het enige wat ik te horen krijg is dat ik dan de kluis moet aanschaffen met een dekkingsindicatie van 10.000 euro om zeker te weten dat alles verzekerd is in geval van brand of diefstal.  Maar nogmaals dit is helaas door het gewicht geen optie. Kunt u mij adviseren wat ik het beste kan doen? 
Eigenlijk moet u een scheiding maken tussen de voorwaarden die de verzekeraar stelt aan de opslag van uw goederen waaronder uw vuurwapens, en de voorwaarden die de politie stelt aan de wijze waarop u uw vuurwapens moet opbergen.

De politie c.q. de minister van Justitie en Veiligheid stelt voor het opbergen van uw wapens voorwaarden, te weten: een deugdelijke bergplaats conform artikel 8.1 van de Circulaire wapens en munitie (pagina 73). Dat komt er, vrij vertaald, op neer dat u uw wapens moet opbergen in een speciaal voor de opslag van wapens vervaardigde wapenkast of wapenkluis of een andere kluis die qua uitvoering en inbraakwerendheid daarmee kan worden gelijk gesteld. Die kluis moet u vervolgens in de vloer of in de muur verankeren wanneer het gewicht van die kluis minder dan 200 kilogram is.

Deze voorwaarden worden door de Overheid gesteld, om te voorkomen dat uw wapens en bijbehorende munitie gestolen kunnen worden c.q. de kans daarop in ieder geval te verkleinen. Het heeft niets van doen met de verzekering van uw wapens en de eventuele schadeloosstelling bij diefstal.

Uw verzekeraar heeft eigen voorwaarden voor de wijze waarop u uw inboedel moet opbergen. Als er in de polis niet vermeld staat dat u uw wapens in een kluis moet opbergen, dan hoeft dat ook niet en dus hoeft u zich ook niet aan die dekkingsindicatie te houden.

Vraag Antwoord
Tijdens de afgelopen bestuursvergadering hadden we een discussie over hoeveel patronen we nou als vereniging in voorraad zouden mogen hebben. Vreemd genoeg is wel met gemak te vinden dat er per woonadres maximaal 10.000 patronen mogen worden opgeslagen, maar er is nergens (naar ons weten) te vinden hoeveel een vereniging nou op voorraad mag hebben. Met de verschillende kalibers die geschoten worden, is 10.000 stuks erg weinig en wij vermoeden dan ook dat dat meer zou mogen zijn. Zou u ons daarover uitsluitsel kunnen geven?  De hoeveelheid munitie die schietinrichtingen c.q. schietbanen - die ook beschikken over een Omgevingsvergunning - in Nederland mogen opslaan, bedraagt maximaal 250.000 stuks. Dat is geregeld in het Besluit activiteiten leefomgeving (afgekort: BAL), een Ministerieel Besluit, voortvloeiende uit de Omgevingswet.

Uiteraard moet de munitiebewaarplaats wel aan bepaalde voorschriften voldoen en u kunt dat nalezen in het BAL of in een beknopte toelichting in het KNSA Handboek Bouw en Inrichting Schietsportaccommodaties, paragraaf 3.4 Munitieopslag, op pagina 19.

Uiteraard geldt voor de aantallen patronen dat u alleen patronen mag opslaan waarvoor u, ingevolgde de Wet wapens en munitie, een verenigingsverlof heeft.

Vraag Antwoord
Hoe gaat het aanvragen van een 'A-B' verlof in zijn werk? Ik ben in het bezit van een verlof, mijn echtgenote is ook lid bij mijn schietvereniging maar heeft nog geen verlof. Dient zij eerst een regulier verlof aan te vragen of kan dit gelijk als 'A-B' verlof?  De zogenaamde A- en B-verlofregeling wordt in de Circulaire wapens en munitie (Cwm) nader omschreven in artikel 8.4 ‘Gemeenschappelijk gebruik van wapens’, op pagina 73 en 74.

De bedoeling van die regeling is dat één verlofhouder (de A-houder) bevoegd is om het wapen thuis te bewaren, en de ander (de zogenaamde B-houder) het wapen op zijn/haar verlof heeft staan en het, alvorens hij of zij dit gaat gebruiken, het eerst bij verlofhouder-A gaat ophalen, en na het gebruik terstond weer bij de A-houder terugbrengt. In de praktijk wordt het wapen dus altijd bij de A-houder opgeborgen.

Eigenlijk is deze regeling bedoeld voor het gemeenschappelijk gebruik van één en hetzelfde wapen door twee verlofhouders die niet op hetzelfde adres woonachtig zijn. U kunt deze regeling ook voor uw echtgenote toepassen, maar u kunt er ook voor kiezen dat uw echtgenote gewoon een regulier verlof aanvraagt, zodat ook zij toegang heeft tot het wapen in uw wapenkast of -kluis. Wij gaan er tenminste van uit dat u op hetzelfde adres woonachtig bent. Uw echtgenote moet dan gewoon verlof aanvragen en natuurlijk ook voldoen aan de minimale voorwaarden, zoals: minimaal een jaar volwaardig lidmaatschap, voldoende schietbeurten (18), enzovoorts.

Voorts mag u maar één (1) wapen op verlof hebben, want anders zou uw echtgenote ook toegang hebben tot de andere wapens. Heeft u meer wapens op uw verlof dan zou de A- en B-regeling wel een oplossing kunnen zijn.

Vraag Antwoord
Binnenkort ga ik verhuizen van een eengezinswoning naar een appartementencomplex. De kluis wil ik graag in de berging plaatsen. De politie echter zegt dat dit niet kan, omdat een berging geen onderdeel uitmaakt van de “woning”. Klopt deze informatie klopt? En waar kan ik dat zelf vinden? Of de berging tot de woning behoort is een kwestie van interpretatie. Misschien helpt u hetgeen daaromtrent in het huurcontract staat. Los daarvan is het de vraag of u wel voldoende controle hebt op een in de berging geplaatste wapenkluis en of de kans dat die wordt leeggehaald of in zijn geheel wordt meegenomen niet groter is dan wanneer de kluis in uw woning staat.

Ten aanzien van het opbergen van wapens verwijzen wij u naar hetgeen is bepaald in de Circulaire wapens en munitie (te downloaden vanaf de website van de KNSA) artikel 8.1 ‘Deugdelijke bergplaats’.


Vraag Antwoord
Sinds geruime tijd alweer het sportschieten opgepakt na een periode van 20 jaar gestopt te zijn. In die tijd is er veel veranderd met betrekking tot het voorhanden hebben van een persoonlijk wapen. Volgens de wetgever moet een eigen op verlof gesteld wapen in een kluis die aan de muur van het pand bevestigd is, bewaard worden. In de volksmond; “achter de voordeur”. Nu is mijn vrouw er faliekant op tegen dat er een wapen in huis komt. Navraag bij de vereniging leert mij dat er ook geen mogelijkheden aldaar zijn voor het bewaren van “mijn” wapen. Los van het feit dat ik gewoon door kan gaan met het schieten met verenigingswapens, ziet u nog een mogelijkheid om een wapen veilig in een kluis te bewaren? Zelf dacht ik aan mijn persoonlijke berging in de parkeerkelder van ons gebouw dat niet vrij toegankelijk is en waarbij men door drie deuren moet om in de berging te geraken. Wellicht dat u mij duidelijkheid en mogelijkheden kunt geven.  De vraag of u uw wapenkluis mag plaatsen in de parkeerkelder van uw woning kunnen wij onmogelijk beantwoorden omdat wij de situatie ter plaatse niet kennen. En als dat wel zo was, hebt u weinig aan ons oordeel omdat de politie daarin het laatste woord heeft. Wij adviseren u aan de politie, afdeling KCT, te vragen of zij ter plaatse willen komen beoordelen of zij met de plaatsing van uw kluis op de door u gewenste plaats genoegen kunnen nemen. Eerlijk gezegd geven wij u weinig kans. Rest u de mogelijkheid uw vrouw ervan te overtuigen dat het bewaren van een vuurwapen in huis op de voorgeschreven voorwaarden opgeborgen, geen gevaar oplevert.

Vraag Antwoord
Vanavond krijg ik kluiscontrole, nadat ik gisteren verwittigd ben door een ambtenaar van Bijzondere Wetten. Ik heb een verlof al meer dan 50 jaar en nooit problemen gehad. Echter, de eis van de politie was dat mijn twee kluizen gekit moeten zijn en anders mijn wapens zouden worden ingevorderd. Nu heb ik begrepen dat dit niet legaal is, en ben ik blij dat ik mijn muur niet hoeft te beschadigen. Echter, een dispuut met de politie kan men beter proberen te vermijden, volgens mij. De politie persisteert in de eis van het kitten rondom de kluis. Hoe moet ik met dit probleem omgaan, ik sta met de rug tegen de muur. Ook de kluis van mijn vrouw zal ter sprake komen vandaag, ook zij schiet al meer dan 20 jaar. Het probleem is ontstaan door dat mijn vrouw en ik geslaagd zijn voor het jachtdiploma en nu in de aanvraag van de jachtakte zitten. Als uw kluis is verankerd aan muur en/of vloer, hebt u voldaan aan de regelgeving. Met alle respect voor de heren van KCT maar die weten ook wel dat een inbreker die uw wapens uit uw huis wil halen niet deinst voor een laag kit. Het nut van de eis is daarom illusoir. De KNSA kan u in deze kwestie slechts bijstaan in een eventuele beroepsprocedure, waarvan wij hopen dat die niet zal plaatshebben. Wilt u de kit niet aanbrengen, en wij kunnen ons dit goed voorstellen, dan moet u het laten aankomen op een weigering of intrekking. U krijgt dan een schriftelijke met redenen omklede op schrift gestelde Beschikking. Die stuurt u dan op naar ons bureau. 

Vraag Antwoord
Voor componenten voor het herladen, zoals koppen (kogelpunten) en hulzen, geldt geen bijzonder opbergregime. Ik heb de gewoonte om koppen en hulzen die voorbewerkt zijn om te herladen in een afgesloten kast te bewaren aangezien het verlofplichtige artikelen zijn. Kan ik dit achterwege laten? Dat er geen speciale opbergregime is voor de herlaadcomponenten zoals die voor  wapens en munitie, betekent niet dat u ze niet zorgvuldig moet opslaan. U doet er goed aan ze in een afgesloten kast te bewaren.

Vraag Antwoord
Behoren lege magazijnen al dan niet in de kluis te liggen? Naar mijn weten is dat niet het geval, maar daar is wat discussie over ontstaan. Magazijnen die behoren bij een vuurwapen dat met verlof voorhanden mag worden gehouden, hoeven niet in de wapenkast of kluis te worden opgeborgen.