Fysieke training
Veel junioren beoefenen naast het sportschieten, ook nog een andere sport, bijvoorbeeld voetbal, korfbal, basketbal of atletiek. Dit is goed want het is belangrijk dat je afwisselt in lichaamsbeweging en daardoor andere spieren traint. Bovendien is afwisseling ook erg leuk!
CONDITIE
Wedstrijden duren vaak lang: zeker bij Luchtgeweer staand sta je al snel een uur op de schietbaan. Het is dan van belang dat je conditie goed is: niet alleen schiet je dan beter, maar het maakt het schieten ook leuker! Het verbeteren van je conditie - of uithoudingsvermogen - kan op heel veel verschillende manieren.
Topschutters, zowel nationaal als internationaal, doen regelmatig aan conditietraining. Naast krachttrainingen wordt er ook aan het uithoudingsvermogen (cardio) gewerkt; populair daarvoor is hardlopen en fietsen. Doordat hardlopen vrijwel overal gedaan kan worden en goed te combineren is met schieten, is er een aparte schietsportdiscipline voor ontwikkeld: Target Sprint.
Target Sprint
Deze vrij nieuwe schietsportdiscipline wordt in principe buiten gehouden en bestaat uit een combinatie van: hardlopen over een atletiekbaan of verharde ondergrond en schieten in een - voor iedereen veilig - open veld. Een echte Target Sprinter kan zowel goed staand luchtgeweerschieten als goed hardlopen. Hieronder staan enkele trainingsschema’s voor diverse leeftijdsgroepen. Let op: voordat je gaat trainen kun je het beste even je verenigingstrainer vragen om hulp!
Hieronder een paar fysieke trainingen die je kunt doen om je lichaam te trainen. Dit zijn balans-, kracht en conditietrainingen, maar ook spelletjes!
BALANS
Vooral bij de staande disciplines zoals Luchtgeweer staand, Luchtpistool en Target Sprint is stilstaan erg belangrijk. Want alleen als je stilstaat kun je een ‘10’ schieten!
Balansplankjes
Een leuke oefening die je zowel thuis maar ook op de schietbaan kunt doen, is met behulp van balansplankjes. Deze plankjes worden ‘halve manen’ genoemd en hebben een ronde onderkant met een vlakke bovenkant. De plankjes zijn eenvoudig zelf te maken met behulp van deze tekening. Hoe ronder het plankje hoe moeilijker de oefening wordt. Als je deze oefening nog niet eerder gedaan hebt kun je het beste een dikte van vijf (5) centimeter gebruiken. Overigens kom je deze plankjes - vaak in een ronde vorm - ook in de sportschool tegen.
Doordat je op deze plankjes moeilijk stilstaat worden je evenwichtsorgaan en ook de spieren die je nodig hebt om stil te staan, extra getraind. Dat je training op deze plankjes effect heeft merk je vooral als je na een training weer op de vaste grond staat! Wil je het nog moeilijker? Gebruik de plankjes dan tijdens je schiettraining!
Stoeprandlopen
Deze oefening kun je in principe overal uitvoeren: probeer als je over straat loopt eens over een paar stoepranden te lopen. Doordat deze rand smal is moet je steeds je evenwicht bewaren om niet om te vallen. Het balanceren gaat gemakkelijker als je sneller loopt, probeer dan ook zo langzaam mogelijk te lopen.
Tandenpoetsen
De meeste mensen poetsen twee maal per dag en minimaal 2 minuten per keer hun tanden. Sta tijdens het poetsen op één been en probeer in balans te blijven. Je zult merken dat je er snel beter in wordt en dat je ook op de schietbaan steeds makkelijker stiller blijft staan!
Omduwen
Een oefening die je met een teamgenoot moet doen, bijvoorbeeld na afloop van een training: sta met twee personen op ongeveer een meter van elkaar af. Probeer elkaar met de handen om de beurt weg te duwen. Degene die als eerste een stap opzij moet doen om zijn evenwicht te behouden verliest. Let op: als jij de ander hard duwt maar daardoor zelf een stap naar voren moet doen, bent je af!
Slackline
Slacklinen is een sport waarbij je op een strak gespannen band probeert te balanceren. Deze band reageert op je beweging en om erop te kunnen staan vergt concentratie, coördinatie en balans.
KRACHT
Vooral bij de staande disciplines zoals Luchtgeweer staand en Luchtpistool is kracht erg belangrijk. Want alleen als je sterk en krachtig “staat” kun je een ‘10’ schieten!
Touwtje springen
Een traditioneel goede training om de spieren van je benen en billen te trainen is touwtje springen. Deze spieren gebruikt je lichaam om in balans te blijven. Bij deze oefening bepaal je zelf het tempo.
Voor het uitvoeren van een training heb je de volgende materialen nodig:
- Sportschoenen met demping in de voorvoet (bijvoorbeeld hardloopschoenen)
- Springtouw: dit moet de juiste lengte hebben. Ga daarvoor met beide voeten op het midden van het touw staan, de beide uiteindes van het touw moeten dan ongeveer tot je oksels komen.
De oefeningen kun je het beste op een iets verende ondergrond uitvoeren, bijvoorbeeld een houten vloer of een gymzaalvloer.
Het aantal sprongen tijdens een training is voor iedereen verschillend, je kunt daarvoor het beste je trainer raadplegen. Let op: wanneer je pijn in je knieën of rug voelt moet je direct stoppen!