Home

Vijfkamp internationaal

donderdag 8 september 2011

Van 8 tot en met 14 september 2011 worden in Moskou (Rusland) de Wereldkampioenschappen Moderne Olympische Vijfkamp gehouden. Kelvin Hilgeholt, de Nederlandse topper op de Olympische Vijfkamp, zal op de WK Nederland vertegenwoordigen.
De Olympische Moderne Vijfkamp bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. schermen: circa 30 partijen op degen om 1 treffer;
  2. zwemmen: 200 meter vrije slag;
  3. paardrijden: 12 hindernissen op ≤ 120 cm met een geloot springpaard; en
  4. combinatie-onderdeel, bestaande uit schieten: 3 x 5 schoten met een luchtdrukpistool op 10 meter afstand, gecombineerd met
  5. lopen: 3 x 1 km veldloop

WK’s, EK’s en World Cups worden per categorie over twee dagen georganiseerd. Op de eerste dag strijden de sporters in de halve finale in twee of drie poules van 28 deelnemers tegen elkaar in vier van de vijf onderdelen (schermen, zwemmen en de combinatie schieten/hardlopen). Vervolgens gaan de beste sporters door naar de finale op de tweede dag. Dan komen de beste 36 finalisten uit de verschillende poules tegen elkaar uit, nu in alle vijf onderdelen (schermen, zwemmen, paardrijden en de combinatie schieten/hardlopen).
De prestaties van Kelvin Hilgeholt en alle andere deelnemers zijn te volgen via de website van de Union International de Pentathlon Moderne (UIPM).


Anne Bavelaar, 3e op Open Scandinavisch Kampioenschap

Eind augustus 2011 vertegenwoordigde Anne Bavelaar Nederland op het Open Scandinavisch Kampioenschap Olympische Moderne Vijfkamp in Helsinki (Finland). De disciplines zwemmen, schermen en paardrijden vonden plaats op zaterdag, de combinatie van het hardlopen en schieten werd op zondag gehouden.

Bij het zwemmen behaalde Anne haar persoonlijk beste tijd en met een eveneens sterk optreden bij het schermen was ze op weg naar een toppositie. Jammer genoeg miste ze een aantal puntenbij het paardrijden. Hierdoor startte ze zondag op de 4e plek, 1 minuut en 7 seconden achter de nummer 1. Door haar schietprestaties en snelle looptijden eindigde zij uiteindelijk op de 3e plaats.