Home

Europese Kampioenschappen Historische Wapens 2017 in Spanje

donderdag 31 augustus 2017

Van 3 tot en met 10 september 2017 worden in Las Gabias, Granada (Spanje) de MLAIC Europese Kampioenschappen voor Historische Wapens gehouden. De historische-wapensdisciplines bestaan uit diverse Geweer-, Revolver en Kleiduivenonderdelen die worden verschoten met originele (en/of replica’s van) wapens uit vorige eeuwen. Er wordt met los zwart kruit geladen en ook de kogels worden door de schutters nog op ambachtelijke wijze zelf gemaakt.

Voor Nederland zijn door de KNSA zes deelnemers ingeschreven op 17 individuele en 2 team-onderdelen. Tijdens deze EK wordt het onderdeel ‘Granada’ (individueel) en ‘Alhambra’ (team Granada) als ‘special event’ gehouden. Dit ‘special event’ wordt overigens alleen in Spanje gehouden en betreft een wedstrijd in het percussie-onderdeel Whitworth O/R, maar dan op 300 meter.

Sommige schutters schieten wel drie wedstrijden op één dag. De  Pistool/Revolveronderdelen worden over een afstand van 25 meter geschoten; de Geweeronderdelen op 50 of 100 meter. De deelnemers die uitkomen op de 50-meteronderdelen, schieten in de staande of knielende houding. Bij de 100-meteronderdelen wordt er liggend geschoten. Bij alle ‘kogel’-onderdelen gaat de wedstrijd over 13 schoten, waarvan de beste 10 schoten worden geteld. Bij de ‘kleiduiven’-onderdelen bestaat de wedstrijd uit 50 duiven.

De Nederlandse afvaardiging wordt in Spanje begeleid door Gerda Lejeune en hieronder volgt een overzicht met de namen en onderdelen waaraan de Nederlandse schutters (individueel en als team) deelnemen:

Schutter Geweer * Pistool/Revolver* Kleiduiven Team*
Bert van der Velde   Cominazzo-O
Kuchenreuter-O
Colt-O
Mariette-R
Donald Malson-R
Tanzutsu-R
Remington (**)
   
Leo Mertens Whitworth-O
Vetterli-O
Hizadai-O
Pennsylvania-O
Granada
    Rigby (Whitworth-O/R)
Alhambra (Granada)
Chris Goed Minie-O
Whitworth-O
Vetterli-O
Lamarmora-R
Granada
    Rigby (Whitworth-O/R)
Alhambra (Granada)
Paul Deen Whitworth-R
Tanegashima-O
Hizadai-O
Granada
    Rigby (Whitworth-O/R)
Alhambra (Granada)
Dirk Bollemeijer     Manton-R
Lorenzoni-R
 
Bertus Kok     Manton-R
Lorenzoni-R
 

(*)   -O betekent dat de schutter deelneemt met een origineel wapen;-R met een replica daarvan
(**)  de scores van Colt (25m) of Mariette (25m) en Donald Malson (50m) worden bij elkaar opgeteld

Op de website van de MLAIC is meer informatie te vinden over deze Europese Kampioenschappen, het programma, uitslagen, foto’s, enzovoorts.