Home

WK Historische Wapens: 2x goud, 3x zilver, 1x brons

maandag 27 augustus 2018

Bij de Wereldkampioenschappen voor Historische Wapens in het Oostenrijkse Eisenstadt deze week, hebben de Nederlandse schutters voor mooie successen gezorgd.

Vetterli-O
Met zijn origineel enkelschots percussie geweer heeft de 56-jarige Rob Duijf uit het Noord-Limburgse Velden de wereldtitel veroverd in de individuele wedstrijd 50 meter Vetterli. Zijn teamgenoot Leo Mertens (64) werd tweede.

Hibuta
Tevens vormden Rob Duijf en Leo Mertens (64) samen met Paul Deen (67) een team voor het onderdeel Hibuta. Hiervoor vormden de individuele resultaten van de drie Nederlanders op het onderdeel Hizadai-origineel (50 meter knielend met een enkelschots lontslotgeweer) bij elkaar opgeteld de hoogste score en werden zij Wereldkampioen op het teamonderdeel Hibuta. De individuele score Hizadai-O van Rob Duijf werd tevens beloond met een zilveren medaille.

Naast deze gouden medaille wonnen Paul, Leo en Rob ook nog een bronzen medaille voor het teamonderdeel Nobunaga. Hun individuele scores Tanegashima-origineel (50 meter staand enkelschots lontslotgeweer) werden hiervoor samengevoegd, wat hun een derde plaats opleverde in de ranglijst.

Bij het kleiduivenschieten met historische wapens heeft de 72-jarige Bertus Kok uit Hilversum laten zien dat hij nog altijd tot de top behoort in deze discipline. Op het onderdeel Lorenzoni-replica (2x 25 duiven met een percussie geweer) heeft hij de tweede plaats behaald en gaat naar huis met een zilveren medaille.

Het aantal medailles dat het Nederlandse team heeft behaald, komt hiermee op:

Medaile Naam Onderdeel Score
GOUD Rob Duijf Vetterli-O 99
GOUD Rob Duijf
Paul Deen
Leo Mertens
Hibuta 275**

ZILVER Leo Mertens Vetterli-O 98 
ZILVER Rob Duijf Hizadai-O 96  NNR
ZILVER Bertus Kok Lorenzoni-R 47 
BRONS Rob Duijf
Paul Deen
Leo Mertens
Nobunaga 253


** Het team bestaande uit Rob Duijf, Paul Deen en Leo Mertens hebben met hun score van 275 punten op het onderdeel Hibuta niet alleen een nieuw Wereldrecord maar ook een nieuw Europees Record en een nieuw Nederlands Record gevestigd. Ten opzichte van het vorige Wereldrecord (2016) betekent dit een verbetering van 7 punten.