Home

Gouden medaille op eerste wedstrijddag EK Historische Wapens. Update: Een zilveren en twee bronzen medailles erbij

woensdag 2 augustus 2023

Op dinsdag 1 augustus, de eerste wedstrijddag van de Europese Kampioenschappen Historische Wapens, heeft Leo Mertens een gouden medaille behaald. De 69-jarige Mertens uit Oostrum nam deel aan de 50-meter Geweerdiscipline Tanegashima-Origineel (lontslotgeweer) en wist zich met een score van 94 te verzekeren van de eerste plaats. Daarmee hield Mertens de Duitser Brader en de Zweed Arvidsson achter zich, die respectievelijk tweede en derde werden.

Opmerkelijk te noemen is dat Mertens tijdens de Wereldkampioenschappen van vorig jaar op ditzelfde onderdeel een score van 93 schoot en daarmee een nieuw Nederlands record wist te vestigen. Krap een jaar later weet hij zijn eigen record dus nog scherper te zetten. Een uiterst knappe prestatie.

Update maandag 7 augustus 2023:

Op vrijdag 4 augustus zijn nog twee medailles in de wacht gesleept door het Nederlandse HW-team. Chris Goed kwam met een score van 93 heel dicht bij een eerste plaats, maar moest uiteindelijk de Engelse Harper-Smith vóór zich dulden. Goed wist zich dus wel te verzekeren van een prachtige zilveren medaille op het 100-meter Geweeronderdeel Whitworth-Origineel. Naast deze knappe prestatie wist ook Nap Bollemeijer eremetaal te bemachtigen in de Kleiduivendiscipline Lorenzoni-Replica. Met een score van 46 behaalde Bollemeijer een knappe derde plaats en dus de bronzen medaille.

Op zaterdag 5 augustus, de laatste wedstrijddag van het toernooi, heeft Rob Groot voor het laatste Nederlandse succes op de Europese Kampioenschappen gezorgd. In de 100-meter Geweerdiscipline Lorenz Exhibition Replica eindigde Groot als derde met een score van 79.