Sportaanbod

Door de KNSA gereglementeerde disciplines

Een schietsport-discipline is een indeling (binnen een wapengroep) op grond van:

  • houding c.q. positie
  • aantal schoten
  • soort wapen
  • soort kaliber
  • schietafstand

 

Door de KNSA GEREGLEMENTEERDE DISCIPLINES:
De door de KNSA-gereglementeerde disciplines zijn geregeld in het KNSA Schiet- en Wedstrijdreglement deel I tot en met deel IX. Voor deze disciplines geldt dat de KNSA daarvoor wedstrijden organiseert, zoals Nederlandse Kampioenschappen, Districtskampioenschappen en Afdelingskampioenschappen, mits voldoende deelnemers zich voor de desbetreffende wedstrijden aanmelden

Voor KNSA-gereglementeerde disciplines geldt voorts dat jaarlijks een overzicht van kampioenen wordt gepubliceerd en dat een register wordt gevoerd van Nederlandse records in deze disciplines.


OVERZICHT KNSA-gereglementeerde disciplines


Het totaal-overzicht KNSA-gereglementeerde disciplines geeft inzicht in de specifieke eigenschappen van deze disciplines en de categorieën waarin de KNSA wedstrijden organiseert. Tevens wordt in dit overzicht vermeld of de discipline in de ranglijsten van het Ranking-systeem is opgenomen.

Het overzicht vermeldt de belangrijkste sporttechnische eigenschappen, zoals het aantal schoten, de afstand, tijdsduur en houding, alsmede de wapentechnische eigenschappen, zoals kaliber, trekkerdruk, looplengte, enzovoorts.

Het overzicht moet deelnemers aan wedstrijden en organisatoren een globaal beeld geven van de verschillende eigenschappen van de disciplines. Met nadruk een globaal beeld, aangezien het Schiet- en Wedstrijdreglement een volledig inzicht in alle disciplines geeft. Niet alle sporttechnische en wapentechnische eigenschappen zijn in het overzicht opgenomen en degenen die het overzicht raadplegen, dienen daar terdege rekening mee te houden.