Topsport

De KNSA en topsport

Veel mensen denken bij topsport misschien aan sporten zoals voetbal, zwemmen, turnen of atletiek maar niet direct aan schietsport. En dat terwijl schietsport één van de meest beoefende sporten ter wereld is en al sinds de eerste Moderne Olympische Spelen van Athene in 1896 op het programma staat! Alleen bij de Olympische Spelen van Saint Louis in 1904 en van Amsterdam in 1928 was de schietsport niet vertegenwoordigd. Bij alle overige edities wel en vanaf de eerste Olympische Spelen in 1896 hebben daaraan al veel schietsportatleten namens Nederland deelgenomen.

Deelnemen aan grote internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen gaat echter niet vanzelf. De KNSA doet er daarom alles aan om talentvolle sportschutters op te leiden tot topschutters. Het topsportbeleid van de KNSA is er dan ook op gericht om die faciliteiten te creëren waardoor talentvolle schietsportatleten zich kunnen ontwikkelen tot topschutters. Zo worden toptalenten in een (fulltime) programma getraind en gecoacht door een Bondscoach c.q. een Trainer/Coach en kunnen zij namens de KNSA deelnemen aan internationale wedstrijden zoals World Cups, Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.

De opleiding tot topschutter begint eigenlijk al bij de vereniging waar de sportschutter de eerste beginselen van de schietsport aangeleerd krijgt. Wanneer blijkt dat een jeugdige sportschutter een meer dan gemiddelde aanleg heeft voor sportschieten, kan hij of zij eventueel overstappen naar een KNSA-topsportvereniging en later eventueel doorstromen naar de Nationale Selectie. Meer weten over de KNSA-topsportprogramma’s, talentidentificatie en talentontwikkeling, deelname aan internationale wedstrijden en KNSA-topsportverenigingen, lees dan verder.