Topsport

Kwalificatie Olympische Spelen en Paralympische Spelen

De eisen voor deelname aan de Olympische Spelen of Paralympische Spelen worden voorafgaand aan de desbetreffende Olympische Spelen, bepaald door het Internationaal Olympic Committee (IOC), de International Paralympic Committee (IPC), de International Shooting Sport Federation (ISSF), de World Shooting Para Sport (WSPS) en het NOC*NSF.

NOC*NSF heeft voor Nederland de ambitie om bij de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in de Top 10 van het medailleklassement te eindigen. Deze hoge eisen hebben tot gevolg dat alleen Nederlandse sporters (en dus ook sportschutters) worden uitgezonden wanneer zij tot de absolute top van hun sport behoren en zelfs kandidaat zijn voor een medaille op die Spelen.

De deelname-eisen voor de Olympische Spelen bestaan uit:

  1. eisen van het IOC – deze bepalen het aantal quotumplaatsen per sport
  2. aanvullende eisen van ISSF – Minimal Qualification Score per schietsportonderdeel
  3. aanvullende eisen van NOC*NSF

De deelname-eisen voor de Paralympische Spelen bestaan uit:

  1. eisen van het IPC – deze bepalen het aantal quotumplaatsen per sport
  2. aanvullende eisen van de WSPS – Minimal Qualification Standard
  3. aanvullende eisen van NOC*NSF

Als lid van NOC*NSF, publiceert de KNSA ongeveer twee jaar voor aanvang van de Spelen de deelname-eisen van het IOC/IPC, de ISSF, NOC*NSF en de “Interne Selectieprocedure Olympische Spelen” van de KNSA. Deze Interne Selectieprocedure treedt in werking in het geval dat bij hetzelfde onderdeel zich meer dan het maximaal toegestane aantal sporters hebben gekwalificeerd voor deelname aan de Olympische Spelen. De procedure beschrijft de eisen die bepalen welke sporter door de KNSA wordt voorgedragen voor uitzending naar de Olympische Spelen.

Wanneer een sportschutter zich heeft gekwalificeerd en wordt uitgezonden voor deelname aan de Olympische Spelen of Paralympische Spelen, wordt hij een aantal weken vóór aanvang van de Spelen officieel door de KNSA overgedragen aan het NOC*NSF en valt hij gedurende de Spelen onder de verantwoordelijkheid van NOC*NSF. De sportschutter tekent daartoe een tijdelijke overeenkomst met NOC*NSF.