Topsport

KNSA-topsportprogramma’s

De KNSA kent een aantal topsportprogramma’s waarbij de prioriteit ligt bij de Olympische schietsportonderdelen. Voor deze topsportprogramma’s zijn speciale faciliteiten beschikbaar, zoals team- en schietkleding, munitie, trainingen, enzovoorts. Voor een overzicht van faciliteiten die beschikbaar zijn, klik hier: Overzicht topsportfaciliteiten per fase.

Op dit moment zijn de volgende topsportprogramma’s actief binnen de KNSA:

  Topsportprogramma Olympische onderdelen  Paralympische onderdelen
GEWEER 10 meter Luchtgeweer R5 10 meter Luchtgeweer liggend mixed
50 meter 3-houdingen  R9 50 meter Geweer liggend mixed
2 KLEIDUIVEN Skeet --


In de toekomst kunnen deze topsportprogramma’s mogelijk worden uitgebreid met andere olympische schietsportonderdelen zoals bijvoorbeeld Kleiduiven Trap en/of olympische Pistooldisciplines.

De topsportprogramma’s Geweer en Kleiduiven staan onder leiding van een Trainer/Coach van de Nationale Selectie die allemaal trainen in het Opleidings- en Trainingscentrum (OTC) op het Schietsportcentrum Emmen. Het ultieme doel van de KNSA-topsportprogramma’s is deelname aan de Olympische Spelen en Paralympische Spelen. De sportschutters uit de topsportprogramma’s nemen, mits gekwalificeerd, deel aan internationale wedstrijden zoals Europese Kampioenschappen, World Cups en Wereldkampioenschappen. Hoe je je kunt kwalificeren voor deelname aan zo’n internationale wedstrijd staat hier uitgelegd: Kwalificatieprocedure ISSF-disciplines 2022

Nationale Selecties en fasering:

Voor alle door de KNSA vastgestelde topsportprogramma’s geldt een fasering. Meer over die fasering is te lezen in de Brochure Topsport. Al naar gelang het prestatieniveau van de topsporter, wordt er meer of minder getraind en aan wedstrijden deelgenomen en worden er meer of minder faciliteiten door de KNSA beschikbaar gesteld. De eerste fase voor topsporters is fase 1: zij zijn dan lid van een topsportvereniging, en de laatste en hoogste fase is fase 4: in dat geval vinden alle trainingen plaats op het OTC (Opleidings- en Trainingscentrum). Voor de deelnemers in fase 3 en 4 geldt dat zij tevens deel uitmaken van de Nationale Selectie.

Voor schietsportonderdelen waarvoor (nog) geen KNSA-topsportprogramma bestaat, maakt de KNSA het sportschutters wel mogelijk om deze onderdelen op het hoogste niveau te beoefenen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de schietsportonderdelen van de MLAIC (Historische Wapens) of atleten die de Olympische Moderne Vijfkamp beoefenen. Sporters die deze takken van schietsport beoefenen kunnen via een speciale kwalificatieprocedure ook Nederland vertegenwoordigen bij Europese en Wereldkampioenschappen. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je hier:

Kwalficatieprocedure MLAIC-disciplines 2022

Kwalficatieprocedure Moderne Vijfkamp 2022