Topsport

Schietsport als topsport

In bijna elk land ter wereld wordt schietsport in wedstrijdverband beoefend. Bij de Olympische Spelen behoort schietsport tot een van de grootste sporten met maar liefst 15 verschillende disciplines op het programma. Een medaille winnen in een schietsportdiscipline bij de Olympische Spelen is dus geen sinecure. Dat is topsport. Topsport op het allerhoogste niveau! En dat schietsport op het allerhoogste niveau topsport is, blijkt wel uit het feit dat schietsport al vanaf 1896 tijdens de eerste Moderne Olympische Spelen van Athene deel uitmaakt van het olympisch programma. Ook Nederlandse topschutters hebben regelmatig deelgenomen aan diverse Olympische Spelen. Voor meer informatie over de historie van schietsport op de Olympische Spelen klik hier: Schietsport op de Olympische Spelen.

De KNSA streeft er dus ook naar sportschutters te laten excelleren op het allerhoogste niveau. Via het gefaseerde topsporttraject leidt de KNSA jonge talentvolle sportschutters op om, onder de juiste begeleiding, door te groeien naar het niveau van topschutter. Dat begint al op jonge leeftijd bij de topsportvereniging en eindigt bij de Nationale Selectie op het Opleidings- en Trainingscentrum van de KNSA, waarbij naarmate het niveau en de prestaties van de individuele schutter toenemen, ook de ondersteuning van de KNSA toeneemt.

In haar topsportbeleid maakt de KNSA onderscheid tussen olympische en paralympische disciplines en internationale niet-olympische en niet-paralympische disciplines, waarbij de prioriteit ligt bij de olympische en paralympische onderdelen die derhalve ook het meest worden gefaciliteerd. Dit betekent niet dat deelnemers aan de andere internationale disciplines op topniveau niet worden ondersteund.

Ook deelnemers aan niet-olympische disciplines kunnen door de KNSA worden uitgezonden naar Wereldkampioenschappen en Europese Kampioenschappen, in een grote variatie aan onderdelen.