Topsport

Carrière topschutter

Globaal ziet het verloop van de carrière van een topschutter er als volgt uit:

 1. Wedstrijdschutter met topsportambitie
  Sportschutter tussen 10 en 15 jaar, traint bij de vereniging en neemt deel aan KNSA-wedstrijden, zoals Afdelingskampioenschappen, Districtskampioenschappen, Landelijke Klasse Kampioenschappen, Nederlandse Kampioenschappen, de Juniorencompetitie of andere KNSA-wedstrijden. De wedstrijdschutter met topsportambitie is lid van een bij de KNSA aangesloten schietsportvereniging, waar hij wordt getraind door een minimaal op KSS-3-niveau (Trainer-A) gekwalificeerde trainer.

 2. Beginnend topschutter
  Sportschutter tussen 14 en 17 jaar, traint bij de eigen vereniging en neemt deel aan de Regionale Talententrainingen. De beginnend topschutter en is bij voorkeur lid van een topsportvereniging, dan wel een KNSA-vereniging die bij haar leden deelname aan wedstrijden en competities stimuleert, en neemt daarnaast deel aan de Regionale Talententrainingen. Bij de topsportvereniging wordt hij getraind onder verantwoordelijkheid van door een minimaal op KSS-3 niveau (Trainer-A) KSS-4-niveau (Trainer-B) gekwalificeerde trainer en bij de Talententraining door een door de KNSA aangestelde Talententrainer, eveneens een minimaal op KSS-3-niveau (Trainer-A) gekwalificeerde trainer.

 3. Junior topschutter
  Sportschutter van 16 tot 21 jaar die zijn sport bedrijft onder leiding van de door de KNSA aangestelde  Bondscoach c.q. Trainer/Coach, hetzij op het CTO Papendal, dan wel op het Schietsportcentrum Emmen. Dit is de fase waarin de schutter wordt opgeleid voor deelname aan de allerbelangrijkste wedstrijden, zoals de World Cups, de Europese Kampioenschappen, de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. 

 4. Senior topschutter
  Sportschutter die qua leeftijd en prestaties het niveau van Junior topschutter is ontgroeid, zijn sport bedrijft onder leiding van de Bondscoach c.q. Trainer/Coach op het CTO Papendal, dan wel op het Schietsportcentrum Emmen, of als zogenaamde “presterende topsporter” met een NOC*NSF topsportstatus, decentraal zijn eigen programma volgt. Dit is de fase waarin wordt getraind voor deelname aan de allerbelangrijkste wedstrijden, zoals de World Cups, de Europese Kampioenschappen, de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen.  

  Klik voor meer informatie betreft trainingsdoelen, trainingsbelasting, uitrusting, studie/werk, enzovoorts in de verschillende fases van een topsportcarrière in het menu links.