Topsport

Carrière topschutter

Globaal ziet het verloop van de carrière van een topschutter er als volgt uit:

 1. Wedstrijdschutter met topsportambitie
  Sportschutter tussen 10 en 15 jaar, traint bij de vereniging en neemt deel aan KNSA-wedstrijden, zoals Afdelingskampioenschappen, Districtskampioenschappen, Landelijke Klasse Kampioenschappen, Nederlandse Kampioenschappen, de Juniorencompetitie of andere KNSA-wedstrijden. De wedstrijdschutter met topsportambitie is lid van een bij de KNSA aangesloten schietsportvereniging, waar hij/zij wordt getraind door een minimaal op KSS-3-niveau (Trainer-A) gekwalificeerde trainer.

 2. Beginnend topschutter
  Sportschutter tussen 14 en 17 jaar en is bij voorkeur lid van een KNSA-topsportvereniging, dan wel een KNSA-vereniging die bij haar leden de deelname aan wedstrijden en competities stimuleert. Bij de KNSA-topsportvereniging wordt hij/zij getraind onder verantwoordelijkheid van een minimaal op KSS-4-niveau (Trainer-B) gekwalificeerde trainer.

 3. Junior topschutter
  Sportschutter van 16 tot 21 jaar die zijn/haar sport bedrijft onder leiding van de door de KNSA aangestelde  Bondscoach c.q. Trainer/Coach, hetzij op het TeamNL centrum Papendal, dan wel op het Schietsportcentrum Emmen. Dit is de fase waarin de schutter wordt opgeleid voor deelname aan de allerbelangrijkste wedstrijden, zoals de World Cups, de Europese Kampioenschappen, de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. De junior topschutter blijft lid van de vereniging en neemt, wanneer het internationale programma dat toelaat, namens de vereniging deel aan de competitie voor verenigingsteams.

 4. Senior topschutter
  Sportschutter die qua leeftijd en prestaties het niveau van Junior topschutter is ontgroeid, zijn/haar sport bedrijft onder leiding van de Bondscoach c.q. Trainer/Coach op het TeamNL centrum Papendal, dan wel op het Schietsportcentrum Emmen, of als zogenaamde “presterende topsporter” met een NOC*NSF topsportstatus, decentraal zijn/haar eigen programma volgt. Dit is de fase waarin wordt getraind voor deelname aan de allerbelangrijkste wedstrijden, zoals de World Cups, de Europese Kampioenschappen, de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. De senior topschutter blijft lid van de vereniging en neemt, wanneer het internationale programma dat toelaat, namens de vereniging deel aan de competitie voor verenigingsteams. 

  Klik voor meer informatie inzake trainingsdoelen, trainingsbelasting, uitrusting, studie/werk, enzovoorts in de verschillende fases van een topsportcarrière in het menu links.