Topsport

Wat is een topschutter?

Is dat de Olympisch Kampioen of de Nederlands Kampioen? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst vast te stellen welke factoren bepalen of iemand een topschutter is of niet en daarna – ook niet onbelangrijk – of iemand dat dan zou kunnen worden en hoe.

Het eerste waar men aan denkt is het niveau van de sportschutter. De scores die zijn behaald, de wedstrijden waar en het schietsportonderdeel waarin die scores zijn behaald, geven al een redelijk beeld van het niveau van de sportschutter. Dit zijn belangrijke gegevens, maar ook andere aspecten spelen een belangrijke rol zoals mentaliteit of gedrevenheid, de wil om te winnen en het aantal uren dat een schietsportatleet besteedt aan trainingen. Kortom, er is een scala aan factoren dat bepaalt of iemand een topschutter is.

Daarnaast maakt de KNSA onderscheid tussen de diverse schietsportonderdelen. Namelijk Olympische disciplines en niet-Olympische disciplines. Voor een aantal Olympische disciplines heeft de KNSA een topsportprogramma onder leiding van een Bondscoach c.q. een Trainer/Coach ingesteld met als doel een medaille te behalen op de Olympische Spelen.

Meer weten over hoe een sportschutter uiteindelijk in een KNSA-topsportprogramma terecht komt en aan welke eisen een sportschutter moet voldoen, klik dan op carrière van een topschutter.