Topsport

Van sportschutter naar topschutter

Voordat een sportschutter een topschutter is, heeft deze al een hele weg afgelegd. Bij de eigen schietsportvereniging leert iemand de eerste beginselen van de techniek van het schieten en maakt daarbij in veel gevallen gebruik van een verenigingswapen. Naarmate de sportschutter de techniek steeds beter onder de knie heeft en gaat deelnemen aan wedstrijden, zal hij of zij een eigen wapen en uitrusting willen aanschaffen, om daarmee nog betere resultaten te kunnen bereiken. Sommige sportschutters hebben plezier in schietsport op het niveau van een recreatieve (wedstrijd) schutter, maar heb je talent en wil je meer dan dat, of wil je zelfs de top bereiken? Dan biedt de KNSA daar de mogelijkheden voor.

Om talentvolle sportschutters goed te kunnen ontwikkelen tot topschutter, heeft de KNSA een 4-fasen topsportplan ontwikkeld dat er toe moet leiden dat er uiteindelijk een bredere Nationale Selectie komt en de schietsport met meer sporters en in meer disciplines vertegenwoordigd is bij de Olympische en Paralympische Spelen. Een Selectie met meer gelijkwaardige topschutters die allemaal in staat zijn medailles te behalen bij grote internationale toernooien zoals World Cups, Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. In die ontwikkeling tot topschutter doorlopen de sporters dan vier fases, waarbij in fase 1 de beginnende talenten zitten en in fase 4 de absolute topschutters. Kenmerkend voor het 4-fasen topsportplan is dat naarmate de sportschutter beter gaat presteren, er meer ondersteuning vanuit de KNSA beschikbaar is.

Deze fasering van 1 tot en met 4 gaat in een oplopende lijn, van beginnend talent naar topschutter. Sportschutters kunnen echter ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld vanuit fase 4, 3 of 2 naar een lagere fase te gaan. Het topsportprogramma van de KNSA richt zich voornamelijk op de capaciteiten en wensen van de sportschutters en al naar gelang de situatie, kunnen daarvoor afspraken gemaakt worden. Bekeken wordt dan welke fase het beste aansluit.

Fase 1 De talentvolle sportschutter traint bij een KNSA-topsportvereniging, waar veel aandacht zal worden besteed aan gedetailleerde techniektrainingen en de sporters gestimuleerd worden om aan wedstrijden deel te nemen.
Fase 2 De ontwikkeling van het talent gaat een stukje verder, waarbij de kwaliteit van het wapen en de overige uitrusting belangrijker wordt. In deze fase wordt de sportschutter ook periodiek uitgenodigd om op het Opleidings- en Trainingscentrum van de KNSA op het Schietsportcentrum Emmen te komen trainen onder leiding van de Trainer/Coach van de Nationale Selectie.
Fase 3 In de pré-selectie gaat de sportschutter vaker trainen op het OTC onder leiding van de Trainer/Coach van de Nationale Selectie en neemt hij/zij met regelmaat deel aan internationale wedstrijden.
Fase 4 De sportschutter traint vrijwel volledig op het OTC en bereidt zich voor op deelname aan de allerbelangrijkste internationale wedstrijden.


Wil je meer weten over de uitrusting van de talenten, tijdsinvestering van een topsporter, KNSA-topsportverenigingen, accommodaties en/of het 4-fasen topsportplan, klik dan hier: Brochure Topsport.